Сабор Кола српских сестара 2019 – дан 3

19. мај 2019.године

Све чланице Сабора КСС су присуствовале литургији, коју је чинодејствовао нишки Епископ, Господин Арсеније. После литургије организован је пријем код Епископа.

Сестре по Колу су са радошћу напустиле Светосавски дом, у коме је организован пријем, јер је дружење са нишким Епископом Господином Арсенијем оставило дубок траг у њиховим душама, и осећања велике усхићености ће понети својим кућама.

Испред Саборног храма су нас чекали аутобуси са водичима и кренули смо у разгледање града Ниша. Гошћама смо показале Тврђаву, Чегар и Ћеле Кулу. На Чегру смо организовале јавни час, на коме је Селимир Марковић врло сликовито описао догађања током боја на Чегру, а његова породица припремила пригодно послужење.

Затим је наша сликарка и песникиња Аница Савић говорила своје стихове.

Све чланице Сабора КСС су биле гануте потресном причом Селета и стиховима Анице Савић, тако да се у  ваздуху осећало велико усхићење, , а сузе су трептале усвим очима. Не постоје праве рећи, које би описале ово стање на Чегру, можда је најједноставније рећи одушевљење.

После јавног часа на Чегру,обишле смо Ћеле Кулу, а затим  отишле у Дом војске Србије, где је приређен ручак. Емоције, које су сакупљане ова два дана саборовања су есхалирале, тако да сестринскомдр ужењу и весељу није било краја.

Нашалост, ово је дан и нашег растанка. Поново је сестринска љубав показала велику повезаност. Потекла је и нека суза због растанка, али све смо свесне , да је наше дружење до века и продужи-ће се на многе генерације чланица Кола српских сестара. Одушевљене гошће су напустиле Ниш, из кога су понеле најлепше успомене, о чему говоре многобројне поруке захвалности, а ми мада уморне биле смо задовољне што смо организовале дружење за памћење.

НЕКОЛИКО ПОРУКА; КОЈИМА СУ НАШЕ ГОШЋЕ ИЗРАЗИЛЕ ЗАХВАЛНОСТ ПО ПОВРАТКУ У СВОЈЕ                   ГРАДОВЕ

 1. Горица Тркуља председница КСС – Прокупље

Драге сестре,

како време пролази утисци са Сабора Кола српских сестара одржаног у Нишу постају упечатљивији, трајни…

Искрена и топла сестринска љубав којом сте нас дочекале и угостиле и сад греје наша срца. Начин на који сте нам преставиле Град Ниш је јединствен, какав је и сам као Ниш, посебан, јединствен…

О томе где је место Кола српских сестара у Нишу говоре пријеми код Градоначелника Града Ниша и вледике Нишког. За поштовање и узор!

Подсећањем на давно време оснивања Кола српских сестара подсетиле сте нас и показале из каквог је пламеног родољубља изникло ово племенито женско друштво.

Драге наше сестре, молимо се Премилостивом Господу и Мајци Његовој да искре сестринске љубави за сав српски род које су пламте са Сабора Кола расеје по целом свету и да их укорени у срца Рода нашега, да наше мило Српство, сложи, умножи и обожи.

Уз сестрински загрљај и поздрав!

Коло српских сестара, Прокупље, Горица Тркуља, председница

 2. Ана Родић, секретар Кола српских сестара – Кула

Драге наше Љиљана и Мирјана, цео дан сабирам утиске као да се бојим да ће ми их неко отети. И покушавам да им дам име довољно сликовито и лепо. Наравно не успевам. Kако назвати сву ону нескривену доброту, несебичност, искреност и немерљиво поклањање себе свима нама које смо дошле у место где се спајају све стране света и све цивилизације? Ставиле сте круну на никад прекинуту нит, нит у коју су хиљаде сестара Српкиња ткале пуних116 година. Хвала вам и поздрав свим сестрама које сам имала ласт да видим и упознам! Ана Родић и моје драге Славка и Анка из Kуле

3. Александра Кевић- Пистељић, председница КСС при храму Успење Пресвете Богородице –  Цирих

Добро смо стигле пред вече у Цирих. Сабор је био величанствен, организација фантастична. Драгим сестрама из Ниша се захваљујемо од свег срца на гостопримству, топлини и срдачности. Дошле смо кући очаране и пуне прелепих утисака. Сећање на ова три дивна дана у Нишу ће заувек остати у нашим срцима

4. Слободанка- Мира Станковић – Ћирковић; председница Кола српских сестара – Ужице

Драге моје сестре, Драга Љиљо, драга Миро, знам да поруке и похвале захвалности стижу са свих страна, што сте својим радом и љубављу и заслужиле. Заслужиле сте и много више од лепих речи и порука. Учинили сте и оно што је врхунац да сви буду задовољни и срећни. Вашим уважавањем, напором да угодите сестринском пажњом и љубављу што знамо да нимало није лако за тако велики скуп какав је Сабор KСС. Осећај припадности великој породици сабора KСС дошао је до пуног изражаја код вас наше драге у нашем саборном и царском НИШУ. Посебно смо захвалне на дивним даровима који су више него примерени ономе чему служе, својим богатим садржајем и естетиком. Велико поштовање упућујемо ЕПИСKОПУ и ГРАДОНАЧЕЛНИKУ НИШKОМ који показше уважавање рада и делатност Сабора KСС а посебно Вас. Зато наше драге, вредне, пожртвовање, добре и хумане, од свег срца хвала са жељом да сте здраве и ми са Вама да наставимо мисију коју нам је драги БОГ подарио а наше славне предходнице утрле пут .То нам даје снагу да, када се многи деле и ратују, сестре показују да се саборују на добробит човечанства ма где биле. Зато Вас ваша сестра по колу воли постује и уважава. Захвална што нам се Сабор догодио са жељом да нас буде још више да дуго заједно у дивној сестринском љубави даље радимо и делујемо. Са поносом због свих Вас и нас

Председница KСС УЗИЦА, Слободанка Мира Станковић Ћирковић

5. Драгица Спаић, председница Кола српских сестара – Херцег Нови

Драге сестре, јављам се да сам јутрос здраво стигла кући. Продужила сам боравак, да још мало обиђем Ниш и да се ускладим сама са собом прије далеког пута.

Ваш дочек, комплетан програм и добра организација Сабора је за памћење. Ви сте нам потврдиле да је оснивање Сабора било потребно колико за нас, толико и за наше потомке и да га треба наставити. Одушевљена вама и Нишом срдачно вас поздрављам. Још једном хвала за све.

6. Анђа Сријемац, председница КСС Света Марија Магдалина – Угљевик

Драге насе сестре у Христу, Хвала за све, стигле смо управо куци. Рећи хвала … мало је у односу шта и колико у срцима и души поњеле смо из насег Ниша. Хвала драгоме Богу на милости коју је дао преко вас нама свима. Одморите се па се чујемо. Лака вам ноћ.

Свем све је било дивн.о Само ако Бог драги да да поново дођемо у Ниш. Шта рећ, Ниш је прелијеп и није чудо што нам је толико лијепо било јер Ниш је вас изњедрио, одхранио и тако лијепим и дибрим учинио. Хвала вам у име Богам хвала из срца од наших шланица. Велики поздрав. Свима причам а и имам шта рећи.

7. Звездана Бели Манастир, секретар Кола српских сестара „Јелена Дечанска“ Бел Манастир

Драге наше сестрице, ево и ми смо напокон сретно стигле кући, пуне емоција и утисака. Велико хвала на предивном гостопримству. Било је савршено… Шаљемо вам свима много загрљаја, пољубаца и сестринских поздрава 😊

Драге моје, толико љубави, доброте, гостопримства и среће на једном мјесту. Остала сам задивљена вашом енергијом, вољом, стрпљењем и снагом. Овај Сабор ће ми остати у срцу заувек, а сва та позитивна енергија коју сам добила у Нишу ствара ми снагу и идеје за даље. Не могу пронаћи довољно снажне речи да изразим своје дивљење. Рећи ћу само једно: све ви сте постале мој узор.

Драга Љиљана и све сестре, ја управо пишем текст за наш локални лист. Дали су нам целу страну. Kренула сам од 1903. И наравно завршићу са Сабором у Нишу. Верујте ми да лежем и устајем са неком новом реченицом и вагам да ли је довољно јака и права. Јер мислим да многи не знају ни део историје сопственог народа. Ја ћу се потрудити да барем нешто од тога исправим. Сабор у Нишу, односно ви драге сестре које сте га осмислиле и реализовале, нема цену! Једнога дана и ја будем таква! Љубим вас све и шаљем много сестринских поздрава из Белог Манастира

И ми овде припремамо објаву за медије и Епархију Осјечко-пољску и барањску. Kад буде објављено послаћу линк да сви видите. За нас у Хрватској овај Сабор је огроман догађај који ће нас још више учврстити на путу којим идемо. Понеле смо са собом енергију и љубав, а то је право гориво за напредак и нове пројекте.

KСС Св Јелена Дечанска Бели Манастир

8. Мира Салатић, потпредседница КСС – Суботица

Драга Љиљо, теби и сестрама из Ниша, хвала лепо што си нас окупила најлепшим поводом, организовањем нашег Сабора. Вратила сам се кући испуњена радошћу, дивним осећањем припадности нашем Сабору, што ми чини посебну част јер сам могла бити део вас достојних сваког поштовања и дивљења. Ја сам овако доживела наш Сабор у Нишу, није за успомену јер је то прошлост, већ за сећање нека буде вечност. Хвала вама, нашим дивним сестрама на дивном гостопримству и дружењу. Шаљем вам сестрински поздрав.

9. Драгица Марјановић, председница КСС Света Јелена Дечанска – Бјељина

Драгица Марјановић

Драге сестре, још једном велико хвала на гостопримству, на организацији и сестринској бризи и љубави према нама, KСС Св. Јена Дечанска из Бијељине. Стигле смо кући.

10. Живка Христовска, председница КСС – Куманово

И Kумановке су стигле. Хвала свима на лепим тренуцима а посебно сестрама из Ниша.

Ми из Kумановског Кола и оне које су биле и оне које нису шаљемо Вам пољупце за све што сте урадиле и што радите. Љубимо и све остале сестре ма где да су.

11. Гордана Ђорђевић, председница КСС- Врање

И Врањанке стигле кући, пуне утисака и пресрећне јер смо провели два незаборавна дана, окружене драгим сестрама и љубављу која је испуњавала сваки тренутак нашег боравка! Велико ХВАЛА сестрама из Ниша за овај незаборав.

12. Весна Лукић -Ђокић, председница КСС Свети Сава – Београд

И Београђанке из KСС Свети Сава стигле кући. Велико хвала сестрама иx Ниша на организацији и љубави којом су нас обасуле.

Могу да буду поносне.

13. Мира Гошић, Председница КСС Света недеља – Источно Сарајево

Мира Гошић стигле смо. Бог да вам да свако добро. Хвала на прелијепом доцеку.

14. Љиља Тадић, председница КСС Света Петка Трнава – Пелагичево

Драге сестрице, КСС из Брчког, Пелагићева и Д. Жабара су стигле  кући пуне предивних утисака које ћемо сређивати наредних дана. Хвала на гостопримству и огромној љубави… и свему. Велико срце за сестре из Ниша!

15. Драгица Стојановић Стјепановић, председница КСС Света Марија Магдалина – Петрово

KСС из Петрова стигле смо кући. Једно велико хвала на гостопримству и великој љубави коју смо понијеле са собом.

16. Татјана Маринковић, председница КСС – Крагујевац

Драга моја Љиљка, ти и твоје сестре сте нам приредиле доживљај за памћење, ја сам пресрећна што сам део Сабора који исијава љубављу, добротом и позитивном енергијом, свакој сестри се то видело у очима а вама домаћицама скупа се посебно захваљујем у име мојих сестара и мене јер и ако уморне (бар ја знам шта сте све морале да урадите) ви сте се трудиле да нам ништа не фали и да нам сваки тренутак буде испуњен…Хвала вам за то и нека наш сабор траје на многаја лета…

17.Љиља Мишић , председница КСС – Добој

Стигле смо живе и здраве. Бог нас је погледао – избјегли смо лед у секунди.

Било је дивно и све вас волимо. KСС Добој

18.Александра Петковић; председница Коло српских сестара Епархије тимочке – Неготин

Хвала вам на дивној организацији и дружењу, а пре свега, хвала свим сестрама чија хумана снага може покренути добра и велика дела. Поздрав од Кола српских сестара из Неготина!

19.Госпава Петровић председница Кола српских сестара – Тузла

Драга Љиљана, све је било дивно и памтићемо дуго Вас и све све лијепе тренутке из Ниша, а било их је заиста много. Поздрав

20. Анђа Сријемац, председница КСС Света Марија Магдалина – Угљевик

Речи, речи а ви сте дјелом потврдиле љубав коју носите, све ви, ми, оне које су са нама (у Сабору ), а нису биле ту. Моли ћу се за милост код драгог Бога, да нам све ово и овако још дивније буде на многаја љета. Љубав се не плаћа, љубав се даје свима, а ви, ми и оне, све то најбоље радимо. Ми смо сестре, мајке, жене, Ми смо све што је Господ желео, па је то са сестром, мајком, женом и постигaо. Опрoсти Боже. Љубим вас све пуно, пуно.

21  Анђа Сријемац, председница КСС  Света Марија Магдалина – Угљевик

Ми смо синоћ биле код наших свештеника. Упознале са оним што смо у нашем Нишу доживјеле, проживјеле, у срцима поњеле. У петак имамо сестринство. Све ћемо лијепо прењети нашим сестрама и за даље све што у вези Сабора обавјестит ћемо вас. Хвала за све још једном а драгоме Богу за све што нам даје и што је дао.