Сабор Кола српских сестара 2019 – 2 дан

18. мај 2019. године

Званично, Сабор КСС је започео пријемом код градоначелника, града Ниша, господина Дарка Булатовића. Хол Градске куће је био мали, да прими све учеснице Сабора КСС, које је топлим речима, поздравио градоначелник, рекавши, да се никад под сводовима ове куће није скупило толико дивних жена, које су својом позитивном енергијом зрачиле доброту и срећу. Приређен је и пригодан коктел.

Чланице Сабора КСС из Републике Српске са градоначелником и председавајућом Сабора КСС

После послужења, чланице Сабора КСС су се упутиле у Народно позориште где је одржана Свечана академија.

На Свечаној академији је представљен драмски приказ „ Рађање Кола“, који је приредила чланица Кола српских сестара- Ниш, Мирјана Младеновић а извеле су глумица Народног позоришта: Весна Станковић, Драгана Јовановић, Маја Вуковић-Цветковић, Кристина Томић, Братислава Микоћ и Мартина Китановић.

Многобројни посетиоци Свечане академије су дуготрајним аплаузом показали своје одушевљење драмским приказом. Сестре по Колу, из свих крајева, су се подсетиле на оне које су стввориле Коло, а које смо сви по мало заборавили.

Певачка дружина „Бранко“, под диригентском палицом госпође Саре Цинцаревић, је узела учешће у музичком делу Свечане академије.

После Свечане академије у фоајеу позоришта била је приказана изложба народног веза „Отргнуто од заборава“. Експонати на изложби су били вежени мотиви из свих крајева, које су чланице Кола са собом донеле.

У организовању изложбе велику помоћ смо имале од госпође Љиљане Тојаге кустоса Народног музеја, Јелице Ашанин, Ларе и Марије Живић професорке уметничке школе.

Изложба је одушевила све посетиоце, јер је на њој била приказана историја српског народног веза. Ту су били заступљени мотиви са пуњеним, затим косовским, па буљевачким везом чија је комбинација боја све одушевила. Разноликост изложених експоната су допуниле и чланице удружења жена „Ђердан“ из Пасјача, села крај Ниша, које су дежурале на изложби, обучене у народне ношље.

После разгледање изложбе чланице Сабора КСС су прешле у Дом војске Србије, где је у холу био постављен шведски сто.

Чланице Кола српских сестара – Ниш су саме припремиле богату трпезу, а роштиљ нам је обезбедио угоститељски објект „Сврљижанка“ и месара „Мак интернационал“, на чему им велико хвала.

С обзиром, да сваки Сабор КСС треба да обележи и нека хуманитарна акција, за појединца или установу, коју домаћин одабере, ми смо се определиле да прикупимо средства за Установу за дневни боравак, омладине и одраслих ометених у развоју „Мару“. Све присутне гошће су дале прилог, а помоћсу прикупиле и чланице нашег Девојачкго Коло, кога чине ученице гимназије Светозар Марковић. Директору установе уручена је  финансијска помоћ у износу од 101.112,50 динара.

После послужења почела је Прва радна скупштина Сабора КСС.

Радна скупштина је протекла у конструктивним раду. Усвојен је зборник записника, затим измене и допуне Правилника Сабора КСС и коначно закључци, који ће да обележе рад Сабора КСС за ову годину у којој КСС – Ниш председава.

Закључци Сабора КСС су:

  1. Пружити помоћ српским породицама, уколико страдају у елементарним непогодама или рату.
  2. Обићи и однети помоћ неком од манастира Косова и Метохије, коме је она најпотребнија.

Прва Радна скупштина је завршена потписивањем Повеље о приступању Сабору КСС нових чланица: КСС из Белог манастира – Хрватска, КСС из Цириха- Швајцарска, КСС из Куршумлије, КСС из Неготина, КСС из Петровца на Млави, КСС из Куле, КСС Свети Сава из Београда, КСС из Смедерева, КСС из Обреновца , КСС из Добоја и КСС из Призрена са седиштем у Нишу, тако да Сабор КСС сада броји 65 чланица.

После Радне скупштине и дана испуњеног лепим догађањима организовале смо дружење уз музику са гошћама у ресторану „Нишлијска механа“.

Сестринска љубав и пријатељство, испуниле су сваки тренутак данашњег дана, а поготово вечери, тако да се дружење наставило до касних вечерњих сати.