Поклоничко путовање 2018

9. јун 2018

Планом за 2018. годину, чланице Кола српских сестара – Ниш, су уврстиле у своју активност Поклоничко путовање. Овог пута је то био пут до Београда. Прво место обиласка је био храм Светог Саве, затим кућа Јеврема Грујића, која је претворена у музеј. Ћерка  Јеврема Грујића, дипломате и великог добротвора тог времена, Мирка, била је дугогодишња председница Главног одбора КСС (1918 -1940). У кући Грујић нас је дочекао потомак породице Лазар Шећеровић и подробно упознао са изложеном поставком. У време наше посете у Дому војске Србије у Београду била је отворена изложба о Дијани Будисављевић, хуманој Аустријанки, која је из злогласних усташких  логора спасла преко 15.000 српске деце, а после рата била заборављена на срамоту Срба. Искористиле смо прилику и посетиле ову потресну изложбу. Затим смо обишле Конак књегиње Љубице, где нам је кустос детаљно описао живот Обреновића у конаку. Следећа станица је била: Ново гробње у Београду, где нас је сачекала директорка гробља и одвела до гробова оснивача Кола српских сестара (1903. године), Делфе Иванић, Надежде Петровић, Катарине Миловук и Љубице Љочић, где смо оставиле цвеће и уз пламен воштанице помолиле се за мир њихових душа, а истовремено им се и захвалиле, јер је њихово дело узрок нашег постајања. Обишле смо и гроб Милунке Савић и Војводе Живојина Мишића.

Чланице КСС-Ниш поред гроба Надежде Петровић

 

Чланице КСС-Ниш поред гроба Катарине Миловук

 

Чланице КСС-Ниш поред гроба Делфе Иванић

 

Чланице КСС-Ниш поред гроба Милунке Савић.

 

Своје поклоничко путовање смо завршиле поклонивши се сенима нашег почившег Патријарха Г. Павла.

Као и ранија, тако и ово поклоничко путовање је утицало на све нас да се потсетимо својих предходница, оснивача Кола,  затим оних који су за Србију били у стању све да учине, не питајучи за последице, и коначно почившег Патријарха Павла, који је својом духовношћу уносио мир у сва срца. И данас крај његовог гроба осећамо исто смирење и исту духовност, која као да лебди у ваздуху.

Са путовања смо се вратиле све одушевљене са једином поруком, да морамо ову акцију „Поклоничко путовање“, да уврстимо у план и за наредну годину.