Сабор Кола српских сестара Републике Србије, региона и дијаспоре, 2018.

19  и 20 мај 2018 године

Свесне чињенице, да нисмо рођени да живимо сами, да је потребно да постоји неко ко нас спаја, чланице Кола су својим Статутом предвиделе могућнос  удруживања Кола српских сестара  у Србији, у Сабор Кола српских сестара Републике Србије, региона и дијаспоре.  Ова идеја, после дугог рада представница Кола из Крагујевца, Пожаревца, Прокупља, Врање, Куманова и Ниша је реализована и Оснивачка скупштина Сабора Кола српских сестара Републике Србије, региона и дијаспоре је одржана 19 маја 2018 године у Крагујевцу. Сабору је приступило 15 Кола из Србије, 17 Кола из Републике Српске, 1 Коло из Македоније из Куманова и  Заједниц Кола српских сестара из Црне Горе, која представља 18 КСС. На Сабору су председнице Кола потписале „Повељу о приступању Сабори и међусобној сарадњи“, и положиле заклетву, којом је Надежда Петровић, 1903 године, заветовала  Српкиње на очување удружења.          

Оснивачка скупштина Сабора је започела предивном Свечаном  академијом, која је одржана у Краљевско српском театру, а затим је уследио радни део Скупштине, одржан у сали Скупштине града Крагујевца.

Била је привилегија присуствовати овом догађају, догаџђају који ће бити великим словима убележен у историјат Кола српских сестара.

После радног дела дружење смо наставиле уз музику и искрену сестринску љубав за вечером.

Учеснице Сабора

Дружење је настављено и сутрадан, најпре у етно ресторану „Библиотека код Милутина“, а затим у манастиру Липар, који је посвећен Св. великомученику  Георгију.

Растале смо се са обећањем за брзо виђење. Ми чланице Кола српских сестара – Ниш, смо прихватиле организацију Сабор наредне године. Пред нама је озбиљан и захтеван задатак, јер су сестре из Крагујевца организацију Оснивачке скупштине обавиле на највишем нивоу, тако да нама не преостаје друго но да им се бар приближимо, ако не и да их достигнемо.