Промоција књиге “Хероинe Србијe – Вековник”

30, март 2017. године

Организовале смо промоцију књиге „Хероине Србије – Вековник“, аутора Драгана М. Милошевића. Промоцији је присуствовао аутор, који се врло емотивно обратио скупу, потенцирајући наш заборав и незнање везано за српске хероине. Рецензент ове књиге је  г-дин  Томислав Кресовић,  публициста и политички аналитичар из Београда, који је изнео своје виђење о књизи. Модератор промоције је била председница Кола српских сестара – Ниш, која је врло надахнуто причала о Делфи Иванић, једној од  хероина Србије, иначе поред Надежде Петровић идејним творцем Кола српских сестара.  У њеном излагању је било речи и о још једној мало познатој Српкињи Јованки Бончић Катернић, рођеној нишлики, иначе првој жени инжењеру архитектуре, која је дипломирала 18. јула 1913. године на престижном Универзитету у Дармштату.

Срби мало знају о овој знаменитој жени, док је Немачка, земља са богатом научном и технолошком прошлошћу велича. На Универзитету у Дармштату установљена је годишња  награда, под именом Јованка Бончић Катернић,  која се додељује за најбоља достигнућа жена у области материјала и геонауке.  Једна улица у Студентском центру овог Универзитета такође носи њено име.

Чланице Кола српских сестара – Ниш су себи поставиле задатак, да отргну од заборава ову знамениту Српкињу и предложе да једна улица у Нишу носи њено име.

Промоција је одржана у прелепом амбијенту „ Градске баште“.