Пројекат „Млади за Метохију“

12-14. мај 2017. године

Придружиле смо се пројекту „Млади за Метохију“ у чијем саставу је и певачка група „Косовски божури“. Циљ овог пројекта је обнова манастира у Метохији. Овог пута је то био манастир Будисавци са црквом Св. Преображења, коме је предата значајна материјална помоћ (1100 евра). Током овог хуманитарног ходочашћа обишле смо манастире: Св. Арханђели, цркву Св. Ђорђа и Богословију и Богородицу Љевишку  у Призрену, затим Св. врачи Козме и Дамјана у Зочишту, цркву Св. Стефана, једну од четрнаест цркава у Великој Хочи, Високе Дечане, Пећку патријаршију и Гориоч метох манастира Високи Дечани у близини места Исток. При посети, манастирима и црквама смо даривале скромне поклоне и прилог, а ми сестре по Колу обогатиле смо своју душу узвишеним осећањима. Надахнуће и благодат, коју смо доживеле, остаће најјачим утисци код свих нас.

Чланице КСС – Ниш крај иконе Богородице Љевишке у истоименој цркви

Свако даривања, које је на лицима оних којима је то било намењено  измамио осмех, нама сестрама по Колу причињавало је велико задовољство, јер тиме наша мисија – давања има оправдање.

Чланице Кола са игуманијом Макреном у манастиру Будисавци, приликом уручења дарова

Чланице Кола у манастиру Светих врачи Козме и Дамјана у Зочишту

Оно што смо доживеле на овом нашем ходочашћу зове нас да се вратимо опет, да се вратимо тамо где су нам широм отворена врата, широм раширене руке гостопримства. Све те светиње су места исконске хришћанске љубави, места наше обнове, васкрснућа, па тако и заслужују сву нашу помоћ и дарове, за обнову, за мир, спасење, за наш повратак.