Посета Музеју копнене војске гарнизона Ниш

14. март 2018. године

Генерал потпуковник Милосав Симовић,  нас је позвао да као удружење посетимо Музеј копнене војске и гарнизона Ниш. У оквиру Музеја се налази Спомен соба и мала капела, простор за богослужење.

Поставку музеја чини 11.000 фотографија, 1.350 текстова, 250 застава, грбова, амблема и ознака, 290 војних карата и 362 комада наоружања. Овом поставком су  поред осталог обухваћени најзначајнији сегменти из историје Ниша, као и личности које су свој траг оставиле у њему. Једном речју, Музеј представља импресивни приказ историје српског народа.

Све чланице Кола су биле импресиониране Спомен собом у којој је приказано 16.186 имена и презимена  погинулих војника, полицајаца и грађана Ниша од Балканских ратова до оружаних сукоба у бившој СФРЈ, НАТО агресији и Копненој зони безбедности. Овде се налазие  и имена страдалника у Топличком устанку, погинулим у згради РТС-а, отетим и убијеним на Косову и Метохији. Сузе свих присутних су изазвале фотографије погинулих војника са Кошаре и Паштрика, који нас гледају са плафона „неба“. Обилазак Музеја, посебно Спомен собе остаће дубоко урезано у нашим душама и срцима, јер је наша чланица Станица Милошевић, рецитацијом Херојева мајка изазвала ерупцију емоција тако да  смо у том тренутку све  саучествовале са болом мајки погинулих јунака.