Отварање друге омладинске ликовне колоније

12 – 18. јун 2019. године

Ове године смо по други пут организовале Омладинску ликовну колонију, са жељом да то постане традиционална акција чланица Кола српских сестара – Ниш. У простору Ликовне колоније „Надежда Петровић“ у Сићеву, у периоду од 12. до 18. јуна 2019. године, боравили су ученици Уметничке школе, треће године, заједо са својим ментором професорком Драганом Николић. Смештај за све учеснике Омладинске ликовне колоније, организовале смо у сарадњи са Галеријом града Ниша, а исхрану смо обезбедиле својим средствима и личним радом. Чланице Кола су за све учеснике колоније обезбедиле по три платна и материјал за сликање. За време боравка у колонији ученици су осликавали предивне пределе сићевачке клисуре и по два осликана  платна, свако од њих, је поклонио Колу српских сестара – Ниш. Ова платна чланице Кола ће продати аукцијски и прикупљена финансијска средства проследити основној и средњој школи, за децу ометену у развоју „Царица Јелена“.

Омладинскa ликовнa колонијa је организована са циљем:

  • Неговање и развијање талената код ученика
  • Развијање свести о доброчинству и хуманости код младих
  • Развијање и унапређење тимског рада
  • Неговање и развијање другарства, као и међусобно поштовање и уважавање, које смо ми и оствариле.

Малим уметничким програмом, кога су спремили ученици основне школе „Надежда Петровић“ из Сићева, колонија је отворена. Отварању колоније су присуствовале чланице Кола, професори Уметничке школе, ученици основне школе „Надежда Петровић“ и мештани.

Ученици Уметничке школе, њих десеторо, су  осликавали околину Сићева, а чланице Кола су их свакодневно посећивале и носиле им воће и колаче, које су саме припремале.

    

С обзиром да су двоје од учесника колоније, понели са собом и  гитаре, вечерње часове су користили за дружење уз музику.

Освануо је и последњи дан Омладинске ликовне колоније. Учесници колоније су били тужни, због растанка, а истовремено и богатији за једно ново искуство, рад у колонији. Богатији оствареним тимским радом и учвршћеним другарством међу њима, а посебно подстакнутом хуманошћу, јер раде за неког, ко им се никада неће одужити.

      

Затварање колоније смо припремиле са Девојачким хором СКЦ, и својим снагама. Наиме наше чланице су читале љубавне песме, а учесници колоније су извели музички део.

Девојачки хор СКЦ, са диригентом Иваном Мировић на затварању Омладинске ликовне колоније
Учесници Омладинске колоније на затварању исте

Отварању и затварању колоније је присуствовало велики број чланица Кола, професора Уметничке школе, пријатеља Кола и мештана.

Чланице Кола са учесницима Омладинске ликовне колоније на њеном отварању

 

Присутни гости на затварању колоније
Чланице Кола са учесницима Омладинске ликовне колоније на њеном затварању

По затварању Омладинске ликовне колоније, обавњена је прва аукција слика.