Материце 2018

Очување српских обичаја и традиције, је једна од активности Кола, којој посвећујемо посебну пажњу. С тим у вези обележавамо дан  мајки и свих жена уопште, Материце,  које се ове године слави 29. децембра. Са жељом , да младим мамама и деци приближимо обичаје везане за овај  дан, 27. децембра смо посетили предшколсе групе при  О. Ш. Ћеле Кула и  О.Ш. Ратко Вукићевић. Децу из поменутих група смо упознале са обичајима везаним за Материце, а за одрешење им даривале поклон пакетом.

Дружење са децом је било предивно. Наше задовољство је било на велико, јер смо своју мисију, очувања српских обичаја и едуковања младих у православном духу испуниле у потпуности.

На дан Материца, 29. децембра, чланице Кола су биле  присутне у свим православним храмовима  у Нишу, и деци ,која су била присутна на литургији, даривале пакетиће са  слаткишима, које су саме припремале.

Као и сваке године, на дан Материца, у поподневним сатима смо обишли Породилиште. Свим бебама, које су тог дана биле у Породилишту, даривале први поклон пакет, у коме су поред потребштина за бебу и мајку и ручно плетени одевни предмет, које су чланице Кола саме плеле, и кроз петље уплеле најлепше жеље за срећу новорођенчета, што је уједно заштитни знак и традиција Кола, дуга већ 25 годна. Поделиле смо 52 беби пакета.