Материце 2017. године

24. децембар 2018. године

Дану мајки и свих жена уопште Материцама, које се ове године славе 24. децембра, посвећујемо посебну пажњу, са жељом , да младим мамама и деци приближимо српске обичаје везане за тај дан.

У петак, 22. децембра, смо посетиле обданиште „Дечији кутак“ и деци у обданишту причале о празнику Материцама, и обичајима везаним за њега. Сестре, које су посетиле обданиште понеле су мараме, којима су их деца везивала, а оне им делиле пакетиће са слаткишима, како би измолиле своје одрешење.

Деца су била одушевљена, а чланице Кола задовољне јер су у њихове очи говориле више од речи.

Чланице Кола су доживеле још једно одушевљење, када су деца извела игроказ о Православним празницима везаним за породицу: Детињцима, Материцама и Очевима. Игроказ, који су извела деца је припремила глумица Народног позоришта у Нишу, Драгана Јовановић, симпатизер и пратилац рада Кола.

Из обданишта смо понеле прелепе утиске, а наше задовољство је било на врхунцу јер смо своју мисију обавиле, едуковати младе у православном духу.

На дан Материца, 24. децембра, чланице Кола су биле  присутне у свим православним храмовима  у Нишу, и деци,која су била присутна на литургији, даривале пакетиће са  слаткишима, које су саме припремале.

Са жељом да обрадујемо све новорођене бебе на дан Материца, у поподневним сатима смо обишли Породилиште. Свим бебама, које су тог дана биле у Породилишту, даривале први поклон пакет, у коме су поред потребштина за бебу и мајку и ручно плетени одевни предмет, које су чланице Кола саме плеле, и у петљама уплеле најлепше жеље за срећу новорођенчета. Спремљено је 60 пакета, по 30 за дечаке и 30 за девојчице. Неки од пакета за дечаке су приказани на наредним сликама.

А у пакетима за девојчице биле су плетене хаљинице.

Чланице Кола су поделиле пакете, честитале мајкама принову и презадовољне напустиле породилиште. Ова традиционална акција Кола, ове године је изазвала посебну радост код сестара, јер је подељено 57пакета, највише за последњих 25 година. Србији треба подмладак.