Хуманитарна мисија чланица Кола српских сестара – Ниш

19. новембар 2019. године

Хуманитарна мисија чланица Кола српских сестара – Ниш је дошла до пуног изражаја. Наиме, обишле смо манастир Света Петка изворска код Параћина и однеле им помоћ у храни, хигијенским средствима и новцу. Почетком месеца смо преко друштвених мрежа прочитале вапај игуманије овог манастира и схватиле, да морамо да помогнемо. Организовале смо Девојачка Кола из Уметничке школе и гимназије „Светозар Марковић“. Девојачко Коло из Уметничке школе је преко свог Ученичког парламента  прикупило храну и хигијенска средстава, док је  Девојачко Кола из гимназије  прикупило финансијска средстава. Ми чланице Кола смо личним прилогом купиле доста дуготрајних намирница и хигијенска средства и однеле помоћ тамо, где је она у том тренутку била неопходна. Наш Епископ Г. Арсеније нам је дозволио коришћење комбија, којим смо однеле све дарове.

У оквиру манастира се налази и дом за особе ометене у развоју, старосног доба од 7 до 77 година. Монахиње, њих 13, поред свог послушања стара се и о овим особама.

У дому је смештено 90 лица, од којих је само 13 покретно. Дирљив је био сусрет са тим особама. Требало је много снаге задржати сузе и показати срећу при сусрету са њима. Дивимо се овим монахињама, које  са осмехом све то стојички поднос.

Доказ да смо учиниле добро дело и помогле тамо где је било најпотребније, сведочи и Захвалница, коју нам је после топлог пријема  уручила игуманоја Марија.