Обновљено Коло

Године 1990. после четрдесет четири године група племенитих и добронамерних жена Београда обновило је рад Кола српских сестара (15. маја), имајући као узор хуманост, херојство и самопожртвовање својих претходница. Убрзо група хуманих жена из Ниша формира Месни одбор Кола у граду (7. новембра 1990. године). За прву председницу обновљеног Кола у Нишу изабрана је Милица Домазет, али услед презаузетости није могла да се посвети обавезама које та функција налаже. Зато убрзо на чело Кола долази Вера Јовановић, а њу 1993. године наслеђује Драгослава Лазић (на челу Одбора била је до краја 1993. године). На заседању нишког одбора Кола 1994. године изабрана је Надежда Радић, а од 26. јуна 1996 године председница је др Цветана Цеца Стојановић.

Активности Кола српских сестара могу се груписати у неколико целина:

  • Хуманитарни рад;
  • Неговање православних празника и обичаја;
  • Културно-просветитељска активност;
  • Посебне (остале) акције.

Неке од многобројних активности постале су традиционалне и организују се поново у одређеним временским интервалима (годишње, месечно…).

Време обнављања Кола српских сестара, нажалост, поклапа се са новим таласом страдања нашег народа. Тих година у Србију долази велики број прогнаника из Хрватске и Босне и Херцеговине.. Од првог тренутка чланице Кола покушавају да посетама и помагањем олакшају тежак положај прогнаника. Посећују и граничаре, рањенике и породице погинулих полицајаца и војника у одбрани земље. То је период када чланице Кола попут својих славних претходница стижу свуда где је потребна њихова помоћ. Посећују ратна подручја у Републици Српској, Хрватској. Чланице Кола несебично помажу како материјално, тако и храбрењем – речима утехе унесрећенима.

Крајем 90-тих са Косова и Метохије велики број избеглица слива се у Ниш и друге градове у унутрашњости земље. Године 1999. долази до НАТО бомбардовања земље. Чланице Кола српских сестара обилазе рањенике, избеглице а већ наредне године носе помоћ и посећују Србе на Косову и Метохији чији се положај у међувремену драстично погоршао.

У годинама које су уследиле после НАТО агресије КСС – Месни одбор у Нишу у средиште својих акција ставља децу. Помажу децу без родитељског старања у дому „Душко Радовић“, затим децу са посебним потребама у установи „Мара“ (традиционално дружење са децом једном месечно и даривање штићеника), а не заборављају ни најмлађе тек рођене суграђане и њихове мајке. Нишко Коло годинама успешно сарађује са Клиничким центром. Сарадња је започела 2006. године када је Коло од новчаног дела награде „11. јануар“ купило један од апарата за преглед трудница. У наредним годинама сарадња се наставља опремањем отпусне собе Гинеколошког одељења (2009), а потом опремањем нове чекаонице дечије специјалистичке службе. Уследило је оплемењивање првог а затим и другог спрата Педијатрије (осликавање зидова садржајима прилагођеним деци како би им се боравак учинио пријатнијим).

Наравно не заборављају ни на најстарије па се организују посете Старачком дому у Нишу и Власотинцу.

Коло се у протеклом периоду бавило неговањем православних обичаја везаним за све значајније празнике (Материце, Бадње вече, Свети Сава, Врбица). Такође значајан дан је прослављање Мале Госпојине – славе Кола српских сестара. Једно од значајнијих акција представља организовање традиционалне „Ускршње вечери“. „Ускршње вече“ осмишљено је као свечаност забавног али и хуманитарног карактера. У склопу вечери организујесе продаја осликаних јаја, продаја уметничких дела итд. Све остварене приходе чланице усмеравају ка хуманитарним делатностима. Људи добре воље који помажу акције Кола увек су упознати са тим где ће се прикупљена средства усмерити.

Не заборављају ни породице са великим бројем деце. У зависности од материјалних прилика помоћ је некада адекватна, а некада симболична, али је у многим случајевима била, нажалост, једина о чему сведоче речи захвалности „Ви сте се једини сетили“.

Почело се и са акцијом стипендирања ђака и студената, сиромашних и(ли) без родитеља. Једна од традиционалних акција је и поклањање књиге ученицима генерације нишких гимназија.

Није занемарена ни културно-просветна улога. Организују тематске вечери – музичко-поетске, књижевне, изложбе…Поменимо неке од тематских вечери: „Десанки на дар“ (100 година од рођења Десанке Максимовић) (1998. године); „У спомен Рајевском“ (2000.); „Сећања на Исидору Секулић“ (2002.).

Годинама уназад имају одличну сарадњу са Епархијом нишком. Покрећу и низ акција које имају за циљ давање подстрека задужбинарству и несебичном давању, јер давање није привилегија само богатих већ и племенитих и добрих људи. Тако је 2004. године освештана је спомен-чесма у Горњем Адровцу, задужбина Кола српских сестара из Ниша. Чланице Кола су желеле да на овај начин – личним примером – подстакну задужбинарство које је традиционално одликовало српски народ.

Неговање сећања која отржу од заборава људе и догађаје значајне за оснивање и рад КСС у Нишу или град и земљу уопште део су активности Кола. Чланице кола присутне су свим обележавању свих значајних датума везаних за град а сваке године организују парастос преминулим чланицама КСС од оснивања до данас.

Треба истаћи да је обновљено Коло добило градску награду „11. јануар“ за 2004. годину, а Ниш може бити поносан јер у њему од 2004. године постоји и Кеј Кола српских сестара – једина улица у земљи која носи име овог племенитог удружења. На том Кеју се налази и биста истакнуте чланице Кола Надежде Петровић – рад вајара Милована Крстића.

У најкраћем могло би се рећи следеће: Коло је удружење засновано на светим начелима Јеванђеља и родољубља; чланство је добровољно и представља част, а чланице за своје ангажовање не очекују било какву материјалну надокнаду. Права награда чланици Кола је осећање да је помогла људском бићу у невољи. И никако не заборавити да је „Свети принцип Кола давање“, а давање је дар пре свега добрих и племенитих људи.Историја обновљеног Кола српских сестара у Нишу се свакога дана исписује тако и ова одредница нема свој крај. Месни одбор обновљеног Кола у Нишу закорачио је у трећу деценију постојања. Овде се на тренутак прича о Колу прекида у ишчекивању нових садржаја које треба прибележити као сведочанство за генерације које долазе.


In Memorian

Преминула Цветана Стојановић – Цеца, дугогодишња председница нишког одбора Кола српских сестара

Неизмерно тужне, обавештавамо све чланице и поштоваоце Кола да је 20.маја 2014. године преминула прим. др Цветaна Стојановић – Цеца, дугогогдишња председница Кола српских сестара у Нишу.

Сахрана ће се обавити 22.маја 2014. године на Новом гробљу у Нишу, где ће се служити опело у цркви Часног Крста са почетком у 14 часова.

Вечан јој спомен!

Заувек захвалне чланице месног одбора Кола српских сестара у Нишу


Нова председница

Коло српских сестара, месни одбор Ниш, на свом састанку 16.09.2014. године изабрало је нову председницу госпођу Љиљану Стојановић.

LjiljanaStojanovic